Udstyrsguide til spejderen

Dit barn skal starte til spejder, og spørgsmålene til det helt rigtige udstyr melder sig. For hvad skal du egentlig købe? Hvad er det vigtigste, og hvad kan du vente med? Og hvad med den første kniv – hvor skarp må den være? Alt det fortæller vi dig nedenfor, så læs med og få en god start på spejderlivet. 

Eller måske har dit barn gået til spejder nogle år og har brug for at få opgraderet sit grej, til når patruljen skal på deres første rigtige vandretur eller kanotur.

Du kan sagtens starte til spejder uden den store udstyrspakke! Men selvfølgelig findes der en masse spændende grej, som gør det både nemmere og sjovere at være spejder. Det er absolut ikke noget man behøver at have fra dag 1 som spejder, men noget man kan ønske sig til jul og fødselsdage. Hvis I er i tvivl så spørg gerne en leder. 

Siden er sidst opdateret d. 18/04/2024. Der kan forekomme prisændringer, som gør at listet herinde ikke er helt tilsvarende. 

Uniformen

Vi er grønne KFUM spejdere og vores uniform kan købes ved Eventyrsport. Nogle gange har vi uniformer til salg i gruppen - spørg din leder. Ellers kan den købes brugt på fx Marketplace. 

Uniformen består af en grøn uniform, og et rødt tørklæde. Tørklædet kan købes af gruppen, når man starter - spørg din leder. Til uniformen kan der købes meget forskelligt tilbehør, fx et bælte til at have sin dolk i, og en fleecetrøje, der kan lynes i uniformen til den kolde tid på året. 

OBS: Uniformerne er små i størrelsen, så køb den i 1-2 størrelser større end normalt. Så skal i hellere ikke flytte mærkerne så tit.

Dolk/kniv

Når du skal vælge den første spejderkniv til dit barn, er det vigtigt, at kniven ligger godt i hånden. Den skal passe til en barnehånd, så barnet kan styre den. Og så må den gerne være skarp – selvom de fleste forældre nok er lidt utrygge ved netop det i starten. Når kniven er skarp, skal dit barn nemlig ikke lægge lige så mange kræfter i og vilde bevægelser (som vi jo gerne vil undgå rent sikkerhedsmæssigt).

Vi tager knivbevis med vores spejdere, når de er ulve (ca. 2 klasse). Med knivbeviset har de lært at håndtere kniven rigtigt, bruge den og behandle den med rette omhu. De har derfor også lov til at gå med deres egen kniv til spejdermøderne og på lejreture. 


Hvilken kniv passer til mit barn?

Mora Scout 39 Safe har en afrundet spids, der gør den god til især de mindre børn. Kniven er velegnet til børn primært i 3-7-årsalderen og er stadig skarp, så den ikke sætter sig fast og er for tung at arbejde med. 

Vangedal Junior er en mindre udgave af den klassiske danskproducerede spejderdolk. Kniven er velegnet til børn i 8-12 årsalderen. Siden 1944 har Vangedal været ”den rigtige spejderkniv”, og nu fås den altså i en størrelse, der passer til små børnehænder. 

Vangedal er den klassiske danskproduceret spejderdolk, som er velegnet til spejdere i 13 årsalderen og opefter. En kniv som på grund af den høje stålkvalitet kan slibes skarp og som holder skarpheden længe. Dolken ligger godt i hånden bliver ligesom skeden bare smukkere som årene går og den får lidt patina. Måske endda dine bedsteforældre har haft sådan en kniv?

Begge Vangedals knivene kan købes, med KFUM logoet på, i Eventyrsport

Hvad siger knivloven?

"Knive og blankvåben mv. må ikke bæres eller besiddes på offentligt tilgængelige steder, uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende, medmindre det sker som led i erhvervsudøvelse, til brug ved jagt, lystfiskeri, sportsudøvelse eller et andet lignende anerkendelsesværdigt formål. " 

Og det betyder at vi må bruge den til spejder og have den med på tur, når vi har et fornuftigt formål med den, som fx. at skære snor over eller skære et æble i stykker. Men HUSK at kniven ikke må tages med i skole eller SFO. 

Spisegrej og drikkedunk

Spisegrej er vigtigt at have med i rygsækken, når vi skal på kanotur, sommerlejr eller vandretur. Man kan sagtens tage en gammel plastik tallerken hjemme fra køkkenskuffen, og et sæt bestik. Så er man godt kørende,

Men det er ikke altid så nemt at få pakket ned i en rygsæk derfor kan vi godt anbefale Wildo Camp-A-Box. Som er et smart og kompakt tallerkensæt bestående af over- og underdel, der bruges som to effektive tallerkener og med tilhørende foldekop. Fås i blå, grøn og lyserød. 

Solidt bestik i rustfrit stål. Gaffel og ske kan skubbes ind i kniven, så det ikke rasler rundt under transport. Kniven har grillskær og kommer derfor igennem det meste. Super sæt til f.eks. spejderbrug der bare holder og er til at finde i rygsækken.

Men dette er bestemt ikke noget krav. Det er bare lidt sejere at have, end et almindelig sæt bestik fra køkkenskuffen. Bare man har noget at spise med, så er alt godt!

Drikkedunk: 

Den lette og billige vandflaske er en tom sodavandsflaske, eller lign. Den kan fint fungere til en weekend tur. Den er dog kun beregnet til engangsbrug, da den ikke kan gøres ordenligt ren. Derfor kan vi også anbefale en drikkedunk, fra fx Nalgene.

Nalgene laver mange forskellige drikkedunke. Ens for dem alle er at de er rigtigt slidstærke og derfor rigtig gode til en spejdertur, skolen og fodboldkampen. 

Pandelampe og lommelygter

Man kan komme langt med lommelygten hjemme fra skuffen, men vil du give dit barn en rigtig god start på spejderlivet, så køb en pandelampe fra begyndelsen.

En pandelampe er genial til spejderbrug, da vinterhalvårets møder ofte er udenfor i mørke. Med en pandelampe er hænderne fri, og det får man altså brug for, når man går til spejder.

Asivik Scout er rigtig fornuftig pandelampe til en rimelig pris, og den opfylder så rigeligt de behov, en ny spejder har. Den lyser små 100 meter frem og har tre forskellige lysstyrker samt en rød diode, der gør, at man kan læse kortet uden at miste nattesynet. Den store gummiknap gør det nemt for selv små fingre at skifte mellem funktionerne. 

Sovepose

Der findes rigtig mange soveposer ude på markedet, og det er lidt en jungle at finde ud af hvad man skal købe. Det kan godt betale sig at købe en ordentlig sovepose til dit barn. For vi ser desværre tit at spejdere kommer af sted med en tynd sommersovepose, og derfor fryser hele natten fx i påsken. Det er bare en rigtig dårlig start på et forhåbentligt langt spejderliv. 

Det er vigtigt at købe en sovepose, der passer til barn. Hvis soveposen er for stor/lang til barnet, bliver den svære at varme op, og så fryser barnet.

Soveposer bliver inddelt i 3 kategorier, nemlig sommer-, 3-sæsoners, og vintersovepose:

En sommersovepose er et godt valg, hvis du primært skal bruge den i situationer, hvor temperaturen ikke kommer under 10-15 grader om natten, og hvor du har brug for en let sovepose, der også er kompakt. Det kunne f.eks. være til sommerens festivaler, overnatningen i baghaven, backpacking samt på hytteture og lejrskoler. 

3-sæson soveposer: Hvis du ved, at du kommer til at tage din nye sovepose med på tur hele året rundt i Danmark (og vi ikke pludselig får isvinter), kan du starte din jagt i kategorien, der hedder 3-sæson soveposer. Det er oftest denne type sovepose en spejder har brug for, her i Danmark.

Soveposer til vinter: Skal du på eventyr med temperaturer under 5-10 minusgrader, er det en sovepose til vinterbrug, du skal kigge efter. En vintersovepose er også en oplagt løsning til dig, der er kuldskær, men gerne vil kunne tage på tur i Danmark og Sydsverige i f.eks. februar-marts måned uden at fryse. 

Temperaturskala: Soveposer har en temperaturskala, som fortæller, hvilken temperatur man kan holde varmen i den pågældende sovepose. Det står oftest på sovepose hylstret eller inde i soveposen. Der er som regel 3 forskellige temperaturer angivet: Comfort, Lower Limit og Extrem. 

Se eksempel: 


Men husk at tallene kun er vejledende. Du kender dit barn bedst, og ved hvor varmt de sover.



Forslag til soveposer, som passer til dit barn og er 3-sæsoners: 

(De 3 soveposer kaldet "Hiker" ligner ret meget hinanden, men forskellen er længden)

Hvis dit barn er under 140 cm, vil vi anbefale noget som denne sovepose ASIVIK Hike Jr. 110-140 cm

Asivik Hiker Jr 110-140 børnesoveposen er tilpasset de helt små børn og med det ekstra forlænger-stykke, kan den vokse med dem gennem de første 7-8 år. Soveposen har lynlås i begge sidder, så det er nemt få selv små børn i posen og forældre på begge sider kan komme til, hvis barnet vågner i løbet af natten. Soveposen har en komfort temperatur på ca. -1 grader.Pris: 599 kr. (før rabat)

Hvis dit barn er over 110 cm men stadigvæk under 160 cm, vil vi anbefale noget som denne sovepose: Asivik Hike 3S 160V

Asivik Hike 3S 160 sovepose er udviklet til børn i alderen ca. 7-11 år. Soveposen passer godt de mindre spejdere, der ofte starter teltsæsonen i påsken og sover ude frem til efterårsferien i oktober. Soveposen har en komfort temperatur på ca. -1 grader. Pris: 599 kr. (før rabat)


Hvis dit barn er over 160 cm, vil vi anbefale noget som denne sovepose: Asivik Hiker 3S 195H

Posen er en 3 sæsons sovepose, hvilket vil sige at du kan klare dig fra nattefrosten slipper (omkring påske) til den gør comback i efteråret. Hiker 3S er altså et godt valg til telttur, weekender i shelter, cykelferie, camping eller skoleture. Soveposen har en komfort temperatur på ca. -1 grader. Pris: 699 kr. (før rabat)

Forslag til 2 dyre soveposer:

men som giver mere komfort, vejer mindre og holder længere. 

Asivik Explorer 3S / 195 cm V:

Asivik Explorer 3S er en fremragende og gennemarbejdet fibersovepose med ny dunlignende isolering. De fleste vil kunne holde sig varm med Asivik Explorer 3S hele året medmindre vi får en virkelig kold vinter i Danmark.

Warmpeace Viking 600 195H, dunsovepose: 

Dun er det bedste materiale på markedet i forhold til at sikre optimal komfort og har det bedste forhold mellem vægt, pakvolumen og isolation. Posen er kendetegnet ved en høj kvalitet og et meget fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet.

Dun er det bedste materiale på markedet i forhold til at sikre optimal komfort og har det bedste forhold mellem vægt, pakvolumen og isolation. Derfor vælger Pavel fra Warmpeace at bruge dun som isoleringsmateriale i sine soveposer, der er kendetegnet ved en høj kvalitet og et meget fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet. 

Læs mere om fordelen ved dun lige her

Liggeunderlag

Helt basalt findes der tre typer liggeunderlag:

Skummet gør, at underlagene til dels fyldes med luft på egen hånd, men ordet selvoppustelig er måske lidt misvisende, da der ofte er behov for, at man hjælper til med de sidste cirka 30 % luft.

Isoleringsevnen på et liggeunderlag: 

R-værdi er det lille tal, der indikerer dit liggeunderlags isoleringsevne. Helt konkret angiver R-værdien, hvor kold jorden kan eller må være, før du begynder at fryse. 

Et liggeunderlag varmer ikke, men det hjælper dig med at holde på den varme, du allerede har. Derfor medfører en høj isoleringsevne en mindre grad af nedkøling, så du kan holde på en behagelig kropstemperatur.

Liggekomfort er vigtigt at tage i betragtning, men det er ikke meget værd, hvis du ikke kan sove for kulden. Med andre ord er R-værdien en meget vigtig faktor, når du er på jagt efter et nyt og godt liggeunderlag.

Som spejder er vi oftest ude i det vi kalder 3 sæsoner. Det betyder forår, sommer og efterår. Derfor skal vi kigge efter liggeunderlag med en r værdi på minimum 2, men gerne omkring 3.

Liggeunderlag fås også som børnemodeller, som er kortere og smaller. Men vores erfaring er at det ikke er nødvendigt, fordi at det kun giver ekstra komfort at have lidt mere plads. Derudover kan barnet så bruge det mange år frem. 


Forslag til liggeunderlag, som passer til spejderturen:

Asivik UrbanMat 9.0 skumunderlag er et praktisk liggeunderlag i skumplast. Skummen, der er brugt til underlaget, er med lukkede celler. Det vil sige, at det ikke optager vand. Det egner sig derfor godt til udendørs brug; fx. til en spejdertur eller en overnatning i haven eller skoven. Således bliver liggeunderlaget ikke sjask vådt eller tungere af at have ligget en nat på et fugtigt underlag. 

Pris: 149 kr. (før rabat)

Asivik LiteMat 15, foldbart liggeunderlag er er liggeunderlag i skum, som er foldbart. Det er slidstærkt og kan ikke punktere. Du kan tage underlaget med ud til bålet og sidde godt og lunt mens snakken går og gnisterne måske danser lidt. Asivik LiteMat 15 er naturligvis med lukkede celler, så det ikke suger vand - dråber på overfladen kan blot rystes af. De lukkede celler betyder også at underlaget ikke bliver fladt med tiden, men springer tilbage i form, når du har trykket på det. 

Pris: 299 kr. (før rabat), R-værdi: 1,8

Asivik Ultralight 5.0 Regular er et let selvoppusteligt liggeunderlag, der giver høj sovekomfort og har en høj isolationsevne. Liggeunderlaget egner sig godt til vandreture, cykelture, kanoture, camping eller lignende.

Ventilen giver en god luftgennemstrømning, der sikrer, at dit underlag har lettere ved at puste sig op, og at du har lettere ved at pakke det sammen i posen igen (her vendes ventilen til 'deflate'). De første gange du bruger liggeunderlaget, skal du muligvis hjælpe kernen med at suge luft ind ved at motionere liggeunderlaget lidt og puste ekstra luft i. 

Pris: 599 kr. (før rabat), R-værdi: 3,5 

Airmat 7.0 Primaloft er et let og komfortabelt oppusteligt liggeunderlag fra Asivik. Underlaget fylder og vejer minimalt i oppakningen. Underlaget har Primaloft-isoleringen, hvilket betyder god isolering samt lav vægt. I sammenpakket form kan underlaget komme ned og fylde kun 11 cm i diameter og 24 cm i længden. 


Der medfølger en pumpe til at pumpe liggeunderlaget op med. Underlaget kan også købes i en XL model, hvis man ønsker mere plads. 

Pris: 999 kr. (før rabat), R-værdi: 2,7

Videoen her viser flere af de overstående liggeunderlag. så kan i lidt bedre se forskellen og høre om hvordan man puster det op


Har i lyst til at læse mere om liggeunder, så tryk her. 

Dagturs rygsæk

En dagtursrygsæk kan være en god ide til de første lange hike, spejderture og lejre, men kan også med fordel bruges til ture med skole, og SFO. Asivik Active Cub er en god børnerygsæk, der er tilpasset anatomisk korrekt til børn, og som med både bryst spænde og hoftebæltet kan spændes korrekt efter barnets krop. Det betyder at rygsækken er behaglig for barnet at gå med.

Rygsækken fås i 2 forskellige størrelser:

Asivik Active Cub 12L er en god børnerygsæk, til børn i alderen (2) 3-6 år eller 92-110 cm i højden. 

Asivik Active Cub 18L er en god rygsæk, til børn, der måler 110-134 cm i højden (5-9 år). 

Vandre rygsæk

Spejder tøj

Fodtøj

Hvordan opbevare man bedst sit grej?

Ideer til gaver. Tips og tricks. 

Er det snart jul, eller har din spejder snart fødselsdag. Så kommer der her en liste med forslag til gaver (pris mellem 100 - 300kr): 


Tips og tricks: 

Ikke alt udstyr behøves at være det fineste og dyreste fra fx Spejder Sport. Nogle ting kan være med til at skabe lidt luksus på turen, uden at det fylder og vejer ret meget. 

Hårbørste: Lille letvægts og foldbar hårbørste med spejl. Kan købes i fx Normal og Tiger


Rabat - til spejderen og familien

Det kan være dyrt at skal ud og invistere i ordenligt grej til spejderen. Det ved butikkerne heldigvis godt, derfor for vi spejderrabat flere steder - husk at fortæl at i er spejdere:

Spejder Sport: Hos Spejder Sport får spejderen og hustanden altid 10% rabat på alle køb. Med undtaget Spejdernes Weekend, hvor vi får 25%. Det er en fordel at være med i kundeklubben, så gemmer de kvitteringerne og man får besked som spejdernes dag. 

Næste Spejdernes Weekend: 26-28 april. 

Eventyrsport: Hos Eventyrsport får spejderne altid 10% på alle køb.

Er du i tvivl eller har du flere spørgsmål?

Så spørg gerne din spejderleder. Vi har mange års erfaring i udstyr til spejdere og har selv prøvet det på egen krop. Husk, der findes ingen dumme spørgsmål!

Besøg Klaus (junior- og tropsleder) i Spejder Sport i Aarhus. Klaus arbejder til dagligt i Spejder Sport i Aarhus og står altid klar til at hjælpe jer!

(undtagen om mandagen, der har Klaus fri)